Czy grzyby są zdrowe

0
65
pieczarki

Każdego roku polskie lasy obfitują w grzyby różnego gatunku. Od wieków stanowią one sezonowy element polskiej kuchni, będąc tym samym cenionym dodatkiem do obiadów, a grzybobranie jest częścią polskiej tradycji. Spożywamy grzyby w różnych formach: smażonej, marynowanej czy gotowanej. Marynowane grzyby pozwalają cieszyć się tymi leśnymi smakami przez właściwie cały rok.

Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku marynowanych grzybów

Chociaż niewątpliwie są smaczne, niekiedy sprawiają, że zastanawiamy się nad tym, czy grzyby są zdrowe. Biorąc pod uwagę ilość znajdujących się w grzybach substancji odżywczych, owszem. W grzybach znajdują się nie tylko białka i węglowodany, ale i kwasy tłuszczowe, witaminy, kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne i błonnik. Grzyby posiadają również substancje bioaktywne. Te ostatnie to rodzaj substancji, które korzystnie wpływają na działanie organizmu.

grzyby

Mogą one wzmacniać, modyfikować lub osłabiać różne funkcje organizmu, w przypadku tych ostatnich mogą na przykład ograniczać rozwój procesów chorobowych. Składniki zawarte w grzybach mogą więc pobudzać układ odpornościowy albo mieć właściwości przeciwnowotworowe, hipoglikemiczne,i antyoksydacyjne, a także przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe. Ze względu na dużą zawartość wody są niskokaloryczne, a więc osoby zainteresowane zrzuceniem wagi powinny włączyć je do swojej diety.

Zbierając grzyby, należy jednak pamiętać o tym, że ze względu na obecność chityny, związku chemicznego, którego ludzki organizm nie potrafi przetworzyć, są one dla nas ciężkostrawne. Jest to główny powód, dla którego po dania z grzybów nie powinny sięgać małe dzieci i osoby starsze, a także osoby z chorobami żołądka. Dodatkowym zagrożeniem są metale ciężkie, które mogą znajdować się w grzybach. Absorbowanie metali ciężkich z gleby przez grzyby jest powszechnym procesem. Z tego powodu należy unikać zbierania grzybów na terenie, który może być zanieczyszczony, a więc w okolicach kopalń, hut metali albo fabryk.

Dodatkowo nie zaleca się spożywać więcej niż 250 gramów grzybów w czasie jednego posiłku. Dania z dodatkiem grzybów powinny pojawiać się na naszym stole nie częściej niż jeden lub dwa razy w tygodniu. Z powodu ciężkostrawności i obecności metali ciężkich grzyby powinny więc być bardziej daniem okazjonalnym lub okolicznościowym dodatkiem, niż stałym składnikiem diety. Warto je jeść ze względu na substancje bioaktywne oraz unikatowe walory smakowe, jednakże, jak we wszystkim, należy zachować umiar. Grzyby doskonale nadają się do zup i sosów, ale można dodać je również do różnego rodzaju farszów, a także jako atrakcyjny dodatek do porannej jajecznicy.

czy grzyby są zdrowe

Wybierając się do lasu na grzybobranie, należy pamiętać o odpowiedzialnym zbieraniu. Nie powinno się zrywać danego grzyba, jeśli ma się wątpliwości co do jego gatunku. Zatrucie grzybami jest poważną sprawą i w przypadku wątpliwości warto poradzić się bardziej doświadczonej osoby. Zbytnia pewność siebie grzybiarza jest często niestety powodem zdrowotnych problemów, gdyż wiele gatunków grzybów trujących można na pierwszy rzut oka pomylić z grzybami jadalnymi. Spożycie niektórych gatunków może skończyć się śmiercią, dlatego w przypadku wystąpienia objawów takich jak biegunka, dreszcze i wymioty należy natychmiast udać się do lekarza, by otrzymać pomoc.

Nie powinno się również zbierać grzybów z terenów zanieczyszczonych oraz tych rosnących blisko jezdni dróg prowadzących przez las, nawet jeśli należą do znanego, jadalnego gatunku. Odpowiedzialne zbieranie i spożywanie grzybów pozwoli na cieszenie się unikalnym, jesiennym smakiem przez właściwie cały rok – dzięki suszeniu albo marynowaniu zebranych grzybów. Dzięki dużej ilości jadalnych gatunków, w które obfitują polskie lasy, każdy może odnaleźć unikalny i najbardziej pasujący mu smak. Polskie grzyby są cenione również w innych krajach Europy, gdzie pojedyncze opakowanie osiąga naprawdę wysokie ceny. Na szczęście my możemy cieszyć się ich smakiem bez wydawania na nie fortuny.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here