Każdy zapewne pamięta smaki z dzieciństwa. Pieczony przez babcię chleb, starymi jedynie tylko znanymi babcinymi sposobami gotowane lub smażone potrawy i jeszcze inne kulinarne wynalazki. Tego nie sposób zapomnieć. Gdyby tak uczynić, wyparli byśmy wszystko co przecież wiązało się z najpiękniejszym okresem naszego życia. Jak wiele byśmy dali, aby raz jeszcze skosztować rzeczy, których niestety teraz już się nie produkuje, albo domowych wyrobów o których także się zapomniało.
Do tej pory mam w ustach smak babcinego barszczu, który robiła jeszcze na węglowej kuchni. Przepisu nigdy nikt nie zdobył ponieważ jak to babcia stwierdziła: „Licencji na to nie sprzedam.” Takie były te nasze babcie. Wracając jednak do naszych kulinarnych wspomnień. Kto nie pamięta słynnych maczków na wagę. Stało się za nimi w ogromnych kolejkach i często odchodziło się z niczym. Podobnie też było z wyrobami czekoladopodobnymi lub za oryginalnymi czekoladami, które w tamtych czasach importowało się z krajów zachodnich.
Grzechem by było nie przypomnieć swojskich wędlin wytwarzanych przez starego, dobrego wiejskiego fachowca. Nie wspominając już o typowym domowym bigosie, za który nie jeden dał by się pokroić. Najbardziej jednak o czym doskonale wiemy i nikt tego nie podważy, że domowej roboty wypieki wiodły w tym wszystkim prym. Makowce, Serniki, Kołacze, pierniki czekoladowe. Zapach i smak tych łakoci towarzyszy pewnie nie jednemu z nas do dnia dzisiejszego. Jak też wiadomo nic nie jest takie różowe jak by mogło się wydawać. Usterki zdarzają się również twórcom kulinarnym.
Niewątpliwie każda gospodyni stara się przyrządzić swoje produkty jak najlepiej umie. Niestety bywa tak, że mimo starań zdarzy się potężna wpadka. W wypadku wypieków największą zmorą jest zakalec.
Co to jest zakalec?
Zakalec to nic innego jak niedopieczone ciasto. Powstaje on w wyniku ewentualnego błędu w trakcie przygotowań wypieku. Jest wiele przyczyn dzięki którym powstaje zakalec, ale do takich najczęściej spotykanych zaliczyć należy: Długie mieszanie składników, zbyt krótki czas pieczenia, za wysoka temperatura, mieszanie w różne strony.
Zacznijmy sobie to wszystko omawiać od początku. Długie mieszanie składników. Czytając przepisy musimy przede wszystkim dokładnie trzymać się wskazówek danych nam przez autora. W wielu wypadkach wskazywane jest, aby mieszanie składników odbywało się tylko do momentu ich połączenia. Zbyt długie, a często bywa, że bardzo intensywne mieszanie powoduje, iż masa zostaje napowietrzona. Skutkiem tego niepoprawnego działania jest piękne wyrośnięcie ciasta podczas wypieku, natomiast kiedy uważamy, że jest ono już dobre i otwieramy piekarnik nagle ono opada.
Trzeba o tym pamiętać w szczególności przy przygotowaniu ciast biszkoptowych, gdy do masy dodajemy pianę. Ubite białka należy do masy wmieszać ostrożnie, najlepiej szpatułką. Jeżeli w swoich zasobach posiadamy rózgę kuchenną też można ją zastosować. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników, nie dłużej. Najlepiej robić to ręcznie nie używając do tego celu miksera. Zbyt krótki czas pieczenia. Jak doskonale wiemy każdy wypiek ma określony czas w którym powinien przebywać w piekarniku. Jest to oczywiście czas podany orientacyjnie z tego względu, że piekarniki różnią się między sobą i w każdym z nich proces ten jest inny. Jednak nie zawsze się to sprawdza.
Powinniśmy monitorować wszystkie parametry sami. W tym celu należy po upłynięciu czasu orientacyjnego podanego w przepisie wykonać TZW. Test suchego patyczka. Cienki patyczek lub wykałaczkę wbijamy w ciasto. Jeżeli zauważymy, że końcówka patyczka jest oblepiona, wówczas musimy bezwzględnie wydłużyć czas pieczenia przykładowo o 10 minut i ponownie wykonać test suchego patyczka. Zaglądanie do piekarnika. Zbyt częste zaglądanie do piekarnika nie sprzyja procesowi pieczenia.
Gwałtowna zmiana temperatury, a przede wszystkim nagłe ochłodzenie spowoduje to, że ciasto nam się nie upiecze i zakalec mamy pewny. To tylko kilka przyczyn, które mogą sprawić tę przykrą niespodziankę. Pytanie jakie nurtuje wielu smakoszy. Czy można jeść zakalec? Wielu sądzi, że spożywanie niedopieczonego ciasta jest szkodliwe. Są także i zagorzali smakosze zakalca. Najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem. Każdy oczywiście odpowiada za swoje decyzje. Zalecane jest jednak spożywanie w pełni dopieczonych produktów.