Warto wiedzieć, że pieczarki zaliczane są nie tylko do najbardziej zdrowych, ale również najbezpieczniejszych grzybów. Koniecznie należy także zaznaczyć, że bez żadnych problemów mogą spożywać je także dzieci. Doskonale zdadzą egzamin w zapiekankach, sosach czy dodatkach obiadowych. Trzeba także zaznaczyć, że pieczarki są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów i witamin. Czy można jednak jeść omawiane grzyby na surowo bez obaw o jakiekolwiek konsekwencje?
Wartości odżywcze pieczarek
Należy mieć świadomość, że pieczarki są świetnym źródłem praktycznie wszystkich witamin z grupy B, zawierają w swoim składzie również związki z grupy polifenoli. Warto zdawać sobie sprawę, że są to antyoksydanty walczące z wolnymi rodnikami. Strzegą one organizm przed ewentualnym negatywnym oddziaływaniem środowiska.
Rekomendowane jest poddanie pieczarek właściwej obróbce cieplnej, gdyż wtedy enzymy zostaną inaktywowane, a polifenoli będzie więcej. W największym możliwym uproszczeniu oznacza to, że gotowane pieczarki będą miały znacznie więcej antyoksydantów w porównaniu do surowych. Będą zatem zdecydowanie zdrowsze. Omawiane grzyby zawierają również w swoim składzie bardzo dużo błonnika pokarmowego, który bardzo aktywnie wspomaga metabolizm.
Czy można jeść surowe pieczarki?
Trzeba zdawać sobie sprawę, że nie ma medycznych przeciwwskazań do jedzenia surowych pieczarek. Są to bowiem niezwykle bezpieczne grzyby. Można zatem bez żadnego problemu jeść je bez wykonanej wcześniej obróbce cieplnej. Zalecane jest jednak uważanie, ponieważ surowe pieczarki charakteryzują się zupełnie innymi właściwościami. Warto wiedzieć, że wspomniane wcześniej antyoksydanty, których zadaniem jest ochrona organizmu przed rozwojem nowotworów, nie są w stanie aktywować się bez obróbki cieplnej. Oznacza to tym samym, że surowe pieczarki zawierają w swoim składzie tylko i wyłącznie śladowe ilości bardzo cennych polifenoli.
Zalecane jest uważanie na błonnik pokarmowy. W omawianych pieczarkach znajduje się go bardzo dużo. W przypadku, gdy błonnik nie będzie poddany obróbce cieplnej może podrażnić ściany żołądka, co w konsekwencji może doprowadzić do pojawiania się różnego rodzaju stanów zapalnych czy ubytków.
Koniecznie należy mieć świadomość, że błonnik znajdujący się w pieczarkach zdecydowanie różni się od błonnika roślinnego. Nie zawiera bowiem frakcji celulozy, tylko frakcję chityny. Ponadto ten rodzaj błonnika wykazuje bardzo silną aktywność biologiczną. Nie wszyscy mają także świadomość, że taki błonnik w krajach azjatyckich jest pozyskiwany z boczniaka oraz stosowany w terapii nowotworów.
Istotny jest również fakt, że chityna to związek azotowy charakteryzujący się drażniącym działaniem. Sam błonnik nie tylko nie będzie ulegał trawieniu, ale również zdecydowanie dłużej będzie zalegał w układzie pokarmowym. Może tym samym dojść do sytuacji, że spożycie pieczarek, które nie były wcześniej poddane obróbce cieplnej może przyczynić się nie tylko do spowolnienia trawienia, ale również wywołania uczucia dyskomfortu w przewodzie pokarmowym czy żołądku.
Należy mieć świadomość, że błonnik o frakcji chitynowej, który zostanie ugotowany nie tylko zmieni swoją strukturę, ale również sprawi, że składniki, które będą się z nim wiązały nie podrażnią układu pokarmowego. Ponadto proces obróbki cieplnej jest w stanie zniszczyć występujące w omawianych grzybach substancje o nazwie agarytyna. Jest to bowiem związek o rakotwórczym charakterze. Warto zaznaczyć, że pieczarki mają w swoim składzie jego minimalne ilości. Gotowanie będzie w stanie doprowadzić do dodatkowego ich zmniejszenia. Gotowane pieczarki nie tylko mają więcej wartości odżywczych, ale są również znacznie bezpieczniejsze.
Jak jeszcze można przyrządzić pieczarki?
Osoby, które nie chcą gotować pieczarek i jednocześnie boją się jeść tych grzybów na surowo, mogą zdecydować się na ich obróbkę w zupełnie inny sposób. W Polsce z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się marynowanie nie tylko i wyłącznie warzyw, ale również grzybów. W ten sposób grzyby będą w stanie zachować swoje właściwości na zdecydowanie dłużej.