Czy orkisz ma gluten

0
27
czy orkisz ma gluten

Każdego dnia spożywamy różne zboża, lecz niebezpośrednio, a tylko właściwie przerobione i stanowiące składnik jakiegoś produktu gotowego do spożycia. Produktów spożywczych zawierających składnik żyta, jęczmieniu, owsa, kukurydzy, pszenicy jest dużo, bo ziarna tych zbóż wchodzą w skład różnego rodzaju chleba i bułek, ciast i ciasteczek, a nawet batoników, płatków i jogurtów. Nie każdy jednak może do woli rozkoszować się ich jedzeniem. Ograniczenia dotyczą ludzi będących na diecie odchudzającej i ludzi uczulonych na gluten.

Gluten jest mieszanką białka roślinnego i wchodzi w skład niektórych zbóż np. żyta, jęczmienia i pszenicy. Gluten jest ważny w przypadku pieczenia wyrobów z mąki, gdyż nadaje ciastom jednolitą ciągliwą konsystencję. Poniekąd odpowiada także za wzrost objętości wypieków, gdyż zatrzymuje wewnątrz pęcherzyki dwutlenku węgla. Dziś ponad 1% ludzi na świecie uczulonych jest na gluten, gdyż organizm tych ludzi wytwarza przeciwciała, które skierowane są przeciwko glutenowi i dochodzi wtedy do uszkodzenia kosmków jelitowych i dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Nietolerancja taka i powstałe dolegliwości jelitowe noszą nazwę celiakia. Osoby posiadające w sobie taką nietolerancję nie mogą spożywać np. pszenicy. Wiele osób dotkniętych taką dolegliwością jelitową zastanawia się nad tym, czy orkisz ma gluten? Orkisz jest starą odmianą pszenicy dziś rzadko uprawianą. Orkisz także posiada gluten i choć ma go mniej w swoim składzie niż pszenica, to także nie mogą go spożywać osoby, których organizm nie toleruje glutenu.

chleb

Orkisz należy do rodzaju pszenicy

Uprawiany był na świecie już około ośmiu tysięcy lat temu. A w czasach starożytnych uprawiany był masowo na Bliskim Wschodzie. Jednak na świecie największą popularność przeżywało to zboże w czasach średniowiecznych. Dziś orkisz zaliczany jest do jednej ze starych odmian pszenicy i uprawiany obecnie głównie w Szwajcarii, w Niemczech, w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych, lecz wszędzie w małych ilościach. Powierzchnia jego uprawy w Europie wynosi około 20 tysięcy hektarów. Natomiast w naszym kraju orkisz rośnie tylko na około 300 hektarach.

Orkisz uważany jest za zboże ekologiczne, bo zazwyczaj uprawiany jest w gospodarstwach ekologicznych. Orkisz nie jest zbożem wymagającym specjalnych warunków do uprawy i bardzo szybko adaptuje się do miejsca osiągając wysokość nawet do półtora metra. Lecz mimo wysokości zazwyczaj daje mniejsze plony jak pszenica. Warto zaznaczyć, że orkisz jest bardzo zdrowy dla człowieka. Posiada on bardzo wysokie parametry odżywcze. W czasach starożytnych karmiono nim sportowców i gladiatorów, gdyż zwiera wszystko co jest potrzebne naszemu organizmowi, jak białko, tłuszcze, sacharydy, witaminy (A, E, PP, B6 i kwas foliowy) oraz niezbędne dla zdrowia człowieka pierwiastki chemiczne (miedź, fosfor, selen, cynk, żelazo, magnez, potas).

zboże

Orkisz jest dość kaloryczny, gdyż w 100 gramach mieści się około 340 kalorii. Lecz orkisz jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i przyspiesza przemianę materii, co jest niezwykle ważne dla osób odchudzających się lub dbających o smukłą sylwetkę. Wypieki z mąki pszennej z dodatkiem mąki orkiszowej posiadają chlebowy zapach i długo nie tracą świeżości. Do innych zalet tego rodzaju pszenicy można zaliczyć jego wpływ na budowanie kości, wspomaganie układu odpornościowego, ułatwianie trawienia treści pokarmowych, obniżanie poziomu cholesterolu i cukru w organizmie człowieka oraz polepszanie krążenia.

Szkoda, że dziś orkisz jest tak mało znany i stosowany w kuchniach świata. Jest o wiele zdrowszy od pszenicy, gdyż występuje w czystej postaci. Nie ma w nim żadnej modyfikacji, która zwiększałaby plony. Poza tym pszenica orkisz posiada delikatny i słodkawy smak o lekko orzechowym zapachu. Jest lekkostrawny i można go spożywać w różnych postaciach. Z pewnością mógłby konkurować, a nawet wygrać z pszenicą zwyczajną, gdyby był tylko uprawiany na większą skalę i rozreklamowany, gdyż wiele osób nie ma pojęcia, o zaletach tej odmiany pszenicy.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here